Google heeft vorige week een update doorgevoerd in Google Chrome: een eigen adblocker. Sinds deze update blokkeert Chrome advertenties die niet voldoen aan bepaalde standaarden. Google Chrome is wereldwijd de populairste browser die gebruikt wordt, en updates zijn dus van grote invloed op adverteerders.

Waarom heeft Google deze adblocker ingebouwd?

Google heeft zich aangesloten bij de Coalition fot Better Ads, een groep van toonaangevende internationale handelsverenigingen en bedrijven die betrokken zijn bij online media. DeĀ Coalition for Better Ads stelt nieuwe standaarden aan advertenties op, om de consumentenervaring met online adverteren te verbeteren. Consumenten raken namelijk steeds meer gefrustreerd door advertenties die hun online ervaring verstoren of onderbreken. Er wordt gebruik gemaakt van inzichten van de consument om nieuwe wereldwijde standaarden voor online adverteren te ontwikkelen, die voldoen aan de verwachtingen van de consument.

Welke advertenties worden geblokkeerd?

Google Chrome blokkeert niet alle advertenties, alleen de meest hardnekkige en storende advertenties. Voorbeelden hiervan zijn de pop-ups, advertenties die opeens geluid afspelen en schreeuwerige/knipperende advertenties. Door deze advertenties te blokkeren hoopt Google dat consumenten niet uitwijken naar adblockers die alle advertenties blokkeren. Google is namelijk een van de grootste verkopers van online advertenties. Volgens Adblock Plus zal Chrome ongeveer 17% van alle advertenties blokkeren.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Wij gaan ervanuit dat deze update van Google bijdraagt aan een betere browse-ervaring voor consumenten. Een positieve bijdrage bij aan de kwaliteit van online advertenties, en dit heeft weer een positief effect op conversies etcetera.

Heeft u vragen over bovenstaand onderwerp? Bel ons op via 070 763 09 09. Liever een mailtje? Dat kan via ons contactformulier.